Britská kuchyně · Ovocné krémy a marmelády · Sladké recepty

Limetkový žloutkový krém (lime curd)

Máte rádi sladkou-kyselou chuť citronového krému, který je údajně původem z Velké Británie? Pokud jste ho ještě nikdy neochutnali, tak si ho určitě zamilujete. Přináším exotičtější variantu – a to s limetkou. Obecně se ale hodí různé citrusoviny a kyselé ovoce.

Takový krém se výborně hodí do dortů na korpus, na potírání korpusu, do krémových náplní, do jogurtu, teplý na lívance, nebo jen tak na sušenky … prostě kamkoliv, kam byste například dali rybízovou marmeládu pro její kyselou chuť.

Ingredience:

  • 100 ml limetkové šťávy,
  • najemno nastrouhaná limetková kúra,
  • 4 žloutky,
  • 50 g krupicového cukru,
  • 50 g másla,
  • špetka skořice,
  • ždibek drceného kardamonu (nebo celý pomačkaný).

Postup je jednoduchý:

Připravte si vodní lázeň. Pomalu rozpusťte máslo, pak přidejte cukr a pak vše ostatní. Míchejte metličkou ze začátku neustále, po chvilkách nechávejte odpočinout a kontrolujte hustotu. Směs začne houstnout a možná i malinko hrudkovatět. Nebojte se, hrudky jdou snadno rozmíchat. Pokud jste použili pomačkaný kardamon, můžete jej vyndat. Já ho tam nechávám, než krém přímo nepoužívám, hezky totiž provoní směs.

 

Lime Curd
Limetkový žloutkový krém

Až budete mít pocit, že směs má konzistenci pudingu, přelijte ji do sklenice.

Limetkový krém vydrží v ledničce až 2 týdny. Co se týká delšího uskladňování, bude zřejmě potřeba konzervantů a sušených žloutků, podobně jako je tomu u majonézy. Můžete krém zamrazit.

Nevíte, co se zbylými bílky? Můžete zkusit jednoduché mini Pavlova dortíky právě s limetkovým krémem.

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s