To by bylo, abychom si na dovolené ve Španělsku nepřipravili paellu a nepili sangriu 🙂 Paell je mnoho druhů. Recept níže přináší jednoduchou paellu ze španělských surovin, které seženete snadno i u nas. Můžete se těšit ale i na tu tradiční valencijskou.
Ingredience:
Rýže (kulatozrnná) 300-400g
Rajčata (můžou být konzervovaná)
Chorizo 150-200g
Vývar (může být i obyčejná voda) 0.5l
Cibule
Česnek
Kapari (velké)
Olivy zelené
Bylinky
Postup:
Na olivovém oleji osmahneme cibulku, přidáme česnek a do oleje i sušené bylinky, aby se rozvinulo aroma.
Restujeme, dokud cibulka nezměkne a nezesklovatí.
Přidáme chorizo nakrájené na kolečka, rajčata a necháme pustit šťávu.
Zalijeme vývarem a přidáme propranou rýži. Pokud rýže není ponořena, přidejte vývar nebo vodu. Osolte a nechte pomalu dusit pod pokličkou, dokud rýže není al dente.
Mezitím si nakrájejte kapari a olivy, nastrouhejte ovčí sýr.
Když už je rýže tak akorát, přidejte olivy a kapari a zamíchejte.
Sýrem paellu ozdobte a nechte roztéct. Nešetřete – bude to tak 6 porcí.