Sangria… ideální na horké letní večery. Vyžaduje ale dobré mladé víno (bývá ovocnejší). Ja osobně mám ráda suchá, takže můj recept bude pro ně. Nicméně si myslím, že se da použít i pro jiné typy vín.
Ingredience:
0.7l vína, nejlépe s ovocným nádechem
0.5l vody
ovoce – pomeranč, broskev, citron
Kandovaná kůra z citrusů
Cukr
Postup:
Víno i vodu dame chladit do lednice. Ovoce nakrájíme na kostičky a dame zamrazit.
Poslouží jako led a postupně bude uvolňovat svoji chuť do nápoje. Sangria se tak během několika večerů (pokud vám vydrží) promění v úžasný ovocný nápoj.
Mezitím nakrájejte kůru z citrusů na malé kostičky (nezapomeňte ji pořádně vydrhnout!). Dejte kostičky do menšího rendlíku, zalijte vodou a přidejte pár lžic cukru. Můžete pridat skořici, kardamon, citron. Nechte vařit na co nejmírnějším ohni několik hodin a doplňujte vodu, aby se kůra nespálila. Ta po nějaké době naboptná, změkne, a mírně zkaramelizuje. Kůru si klidně připravte dopředu, díky cukru se jen tak nezkazí.
Chvíli před samotnou konzumací dejte do vína mražené ovoce a vychladlou kandovanou kůru.
Kandovana kůra muže nahradit cukr, mate-li ale hodně suché víno, přimíchejte dle chuti klidně i cukr. Stejně tak můžete regulovat kyselost šťávou z citronu i sílu nápoje vodou.
Podávejte v míse s naberačkou či ve džbáně.
Tip na závěr: klidně celý hotový nápoj dejte před příjezdem hostů lehce namrazit. Džbánek bude vypadat ještě lahodněji a sangria tak rychle nezteplá 🙂