Sladké recepty · Snídaně · Uncategorized · Švédská kuchyně

Švédské skořicové rolky Kanel Bullar

Jsou sice skořicové, ale taky hodně kardamonové. Pokud milujete vůni kardamonu a skořice, hořkého černého kafe, pak tyto rolky prostě musíte ochutnat. Já sama je peču několikrát do roka a dokonce se do motání dá zapojit i rodina či návštěva.

Základem je kynuté těsto, tedy nejedná se o žádnou vědu 🙂

Ingredience na těsto (cca 25-30 rolek)

  • 550 g hladké mouky
  • 40 g cukru
  • špetka soli
  • vajíčko pokojové teploty
  • 70 g rozpuštěného másla
  • 250 ml mléka pokojové teploty
  • 25 g čerstvého droždí
  • lžička mletého kardamonu

Ingredience na náplň

  • 100 g změklého másla
  • 40 g cukru
  • lžička mletého kardamonu
  • lžíce mleté skořice

Ingredience na zdobení

  • Perlový cukr (pokud jej nemáte, přidejte lžičku cukru a půl lžičky skořice do vody)
  • vajíčko
  • 2 lžíce studené vody

Postup

Protože se jedná o kynuté těsto a kvasnice nemají rády zimu, nejprve vyndejte všechny ingredience (včetně těch na náplň) a nechte odpočívat v pokojové teplotě.

Smíchejte trochu mouky, trochu cukru a droždí s trochou mléka. Spojte vše v hladkou kašičku. Zasypte moukou a nechte odpočívat v teple pod útěrkou. Zbytek mouky promíchejte s cukrem, solí, kardamonem. Máte-li (ideálně ruční) mlýnek na kávu, nastavte jej nahrubo a pomelte kardamon. Postupně tak oddělíte slupku od semínek.

Udělejte do směsi důlek, do kterého vyklepněte vajíčko a zalijte mlékem. Nezapomeňte na rozpuštěné máslo, které by mělo být mírně vychladlé. Jemně promíchejte a až si droždí odpočine (nabyde svůj objem a objeví se v kašičce bublinky), přidejte i droždí a také trochu zamíchejte. Nechte opět chvíli odpočívat pod útěrkou.

Nemáte-li hnětač na těsto, užijete si spoustu zábavy 🙂 Ručně budete hnětat asi tak 20 minut, hnětačem asi tak 10. Dle potřeby přidejte mléko pokojvé teploty, hladkou mouku. Správně udělané těsto by se po hnětení nemělo skoro vůbec lepit a mělo by jít vyndat z mísy.

Jste unavení z ručního hnětení? Nevadí, odpočinete si zhruba 30 minut. Nachystejte si náplň. Změklé máslo smíchejte s cukrem, kardamonem a skořicí. Můžete nejprve máslo utřít s cukrem, získáte tak větší objem hmoty a jemnější chuť másla. Pokud jste ale vážně unavení, stačí, když ingredience prostě promícháte a spojíte v jednu hmotu.

Připravte si plech a pečící papír. Vajíčko prošlehtejte s vodou.

Po půl hodince by těsto mělo nabýt hezky na objemu. Zpracujte rychle ručně, rozdělte na 4 části a jednu si si vyndejte na pomoučený vál. Zbytek vraťtě odpočívat.

Budeme se snažit docílit vyválet plát obdélníkového tvaru silný zhruba 2-3 mm. Pomožte si předtvarováním bochánku těsta do obdélníků a postupně válejte rovnoměrně do všech stran.

Širší stranu si položte na výšku.

img_1989.jpg

Spodní polovinu natřete náplní (nejlépe to půjde rukou) a pak přehněte. Ořízněte tak, aby zbyl přibližně obdélník. Jemně poválejte, aby náplň slepila obě poloviny a dostala se trochu do těsta. Pokud se vám zdá těsto po přehnutí málo „vysoké“, válejte do výšky, pokud málo „široké“, válejte do šířky. Já to moc neřeším, dělám to od oka a na velikosti tolik nezáleží, protože všechny zakroucené bochánky vypadají nádherně nehledě na jejich velikost. Ořízuté zbytky smotejte do šneka.

Přehnuté těsto budeme krájet na „kalhoty“. Připravte si nejprve pruhy cca 4 cm široké (ale opět to záleží na tom, co se komu líbí 🙂 a poté udělejte neúplný řez uprostřed, viz obrázek níže.

img_1999.jpg

Vemte oba konce kalhot a zakruťte je od sebe a srolujte do klubíčka. Snažte se konce schovat pod klubíčko. Lépe to vypadá a bulka se při pečení nerozplete. S motáním můžete různě experimentovat, je to celkem zábava a neexistuje jen jeden správný způsob.

Na šneky nakrájejte pruh široký cca 5 cm a poté rozkrojte na trojúhelníky. Motejte směrem od širokého konce ke špičce a tu schovejte pod smotek (šneka), nebo ji pak přilepte vajíčkem.

Udělejte bulek tolik, kolik se vám jich vejde na plech. Mějte ale na paměti to, že budou ještě půl hodinky kynout (jde to i bez toho, ale pečivo rychleji tvrdne) a nabydou a při pečení se také o něco zvětší.

Na plechu smotky potřete vajíčkem a posypte perlovým cukrem. V kamenném obchodě není běžně k sehnání, ale na internetu se sehnat dá. Já ten svůj přivezla ze Španělska. Nechte bulky odpočívat 30 minut. Předehřejte si troubu na 200 stupňů.

Po odpočinku dejte smotky péct cca na 10-15 minut. Po 10 minutách je zkontrolujte, zda jsou zlatavé a nehnědnou – vysušují se. Po vyndání se jim už nijak nemusíte věnovat.

Protože poměrně rychle vychladnou, dají se jíst i teplé. Nezapomeňte na hořkou kávu.

1 komentář: „Švédské skořicové rolky Kanel Bullar

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s