Pečení · Sladké recepty · Slané recepty · Uncategorized

Křehké máslové koláčové těsto

Těsto, které potřebujete na základ pro mnoho různých koláčů (nejen těch sladkých), se musít alespoň několik hodin odležet. Je to tzv. křehké máslové těsto. Setkáte se ale i s variantou z listového těsta (to poctivé je též máslové).

Ingredience na křehké těsto

  • 250 g hladké mouky,
  • 125 g másla z ledničky,
  • 50 ml studené vody,
  • špetka soli,
  • pytlík luštěnin (ideálně fazole, hrách).

Postup na korpus

Smíchejte ingredience a uhnětejte hladké žluté nelepivé těsto. Vodu ale přidávejte postupně. Držte se poměru mouky a másla je 2:1.  Pokud máte v místnosti teplo, máslo začne rychlo povolovat, budete potřebovat více mouky. Snažte se ji použít ale co nejméně. Těsto lehce a vál pomoučte a rychle zapracujte.

Až budete mít krásné hladké těsto, dejte v potravinářské folii alespoň na několik hodin odpočívat. Klidně i přes noc. Těsto krásně zkřehne a spojí se.

Až si těsto odpočine, bude tuhé díky máslu. Nechte ho trochu povolit, ne moc, abyste nemuseli přidávat hodně mouky na vál.

Zatímco bude těsto povolovat, připravte si vložku včetně okrajů do koláčkové formy z pečícího papíru jako na obrázku. Nemusí to být dokonalý kruh, ale nenechávejte trčet příliš velké okraje, mohly by se v troubě spálit. Tato vložka má hned dva účely. První, pomůže vám odhadnout potřebnou velikost vyváleného plátu těsta. Druhý, nasypeme na ni luštěniny, které pak snadno vysypete z koláče pryč. Ale o tom až dále.

Předehřejte troubu na 180 stupňů C.

Na pomoučeném válu odpočaté těsto dlaněmi předtvarujte do tlusté placky kruhového tvaru, aby se vám lépe válelo velké kolo. Válejte, dokaď těsto nemá rovnoměrně 3-4 mm a je o 2 cm větší, než je vložka z pečícího papíru.  Tloušťka je ale důležitá, opravdu poctivě rozválejte na tenké těsto. Budete-li mít pak velký přebytek těsta, nic se neděje, část použijeme v poslední fázi přípravě koláče.

Formu můžete vymazat, ale většinou jsou dnes všechny nepřilnavé a v těstě je tolik másla, že to není potřeba. Opatrně vložte do firmy a postupně po spodním obvodu formy přitlačujte k okrajům. Poté můžete přitlačovat ke stěnám formy. U vroubkové zatlačte i do vroubků. U hladké můžete udělat přehyby pro krásu. Odkrojte přebytky těsta. Existuje na to jednoduchý trik, že přejedete válečkem po hraně formy. Zbytek těsta zabalte do folie a dejte opět do ledničky.

Ještě jednou pořádně vytvarujte těsto do formy. Propíchejte vidličkou, včetně okrajů. Zabráníte tím tvoření vzduchových bublik a nafukování se těsta během pečení. Vložte papírovou vložku, přilepte ji na těsto. Nasypejte luštěniny. Tím zabráníme zvedání se těsta během pečení a odlupování se okrajů od formy.

Vložte koláč do trouby a nechte péct 15 minut. Těsto bude mít naoranžovělou barvu. Po upečení vyjměte formu a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Teprve pak sundáme luštěniny a pečící papír a můžeme plnit náplní. A typicky se ještě dává spolu s náplní péct. Když necháte koláč odpočinout a vychladnout, korpus krásně přijme vlhkost náplně a přesto zůstane křehké.

Několik inspirací, co do takového krásného korpusu můžete najít i na mém blogu. Například Quiche Lorraine s bramborami a jarní cibulkou či koláč z pečené dýně.

Reklamy

2 komentáře: „Křehké máslové koláčové těsto

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s