Francouzská kuchyně · Uncategorized

Krokety z bramborové kaše

Málokdy se mi stává, že by zbyla bramborová kaše. Budu tajně věřit tomu, že je to proto, že je tak dobrá a poctivá a ne kvůli tomu, že jí udělám prostě málo :)))

Tuhle se mi ale stalo, že mi skutečně zbylo poměrně dost bramborové kaše, a tak jsem se rozhodla udělat z ní bramborové krokety. Tato, původně francouzská pochoutka z 19. století, má mnoho variací. Ta původní byla plněná masem. Za ty roky se ale plní lecčím, sýrem, rybou, zeleninou. V Čechách ale máme nejraději ty úplně obyčejné – bramborové. Musíte se ale smířit s tím, že přesné poměry vám nepovím, a tak budeme muset vsadit na svou intuici.

Jakou další výhodu bramborová kaše a krokety mají? Milují je děti. Dopřejte jim poctivou kaši skutečně nebo čerstvé krokety, které se nesmaží v přepáleném palmovém oleji (případně kupujte ty do trouby, jsou předsmažené na slunečnicovém).

Ingredience

  • Bramborová kaše (můj recept již brzy),
  • hladká mouka,
  • žloutky, vajíčko na obalování,
  • strouhaný parmazán,
  • jarní cibulka, pažitka, nebo porek,
  • strouhanka,
  • hodně řepkového nebo slunečnicového rafinovaného oleje,
  • pro royale krokety si připravte i nadrobno nakrájenou šunku.

 

Do studené bramborové kaše přijdete žloutky, hladkou mouku a třeba tu pažitku. Dejte tam pořádně nastrouhaného paramazánu, nesolte. Směs pořádně promíchejte, pokud bude těsto řídké, kromě mouky můžeye přidat i klidně i trochu strouhanky. Směs nechte odpočívat v ledničce hodinu.

Do vyššího kastrolku nalijte olej (tak, aby kroketová kulička byla ponořená celá).

Proč řepkový či slunečnicový? Některé zvládnou i 250 stupňů C, běžný rafinovaný kolem 200 stupňů. Slunečnicový rafinovaný by měl zvládnout smažení i při 230 stupních. Jsou oleje, např. avokádový, které zvládnou i vyšší teploty, ale těžko je budete používat na smažení v tomto mnosžtví 🙂 Čím více bude olej zahřátý a čím méně studených kroket najednou budete vkládat (ochlazovat olej), tím méně krokety nasáknou. Nebojte se, když budou krokety hnědnout příliš rychle, teplotu trochu stáhněte. Důležité je ale, aby se smažily a ne vařily.

Po odpočinku kaši vytvarujte kuličky, obalte pořádně ve vajíčku a ve strouhance. Pokud víte, že budete mít naspěch, můžete vytvarovat kuličky z těsta rovnou a nechat je tuhnout v ledničce. Někdo je má na horší časy v mrazáku, stejně jako ty kupované.

Dávejte do rozehřátého oleje postupně. A sledujte, jak krásně mění barvu, dokaď nezezlátnou. Pokud chcete minimalizovat obsah oleje v kroketách, pokládejte je na papírový ubrousek. Krokety nezakrývejte, jelikož by poměkly. Můžete ale udržovat jejich teplotu na plechu v předehřáté troubě.

 

Pokud si také myslíte, že krokety by se měly podávat především s tatarkou, pak se můžete těšit i na recept, jak si vyrobit tatarku (i majonézu) snadno a rychle doma.

Pomalu pečené křupavé kuře s domácí tatarkou, kroketami a mrkvovým salátem s jablíčkem, citronem a hručkou.

Reklamy

1 komentář: „Krokety z bramborové kaše

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s