Pečení · Pečivo · Snídaně · Uncategorized

Jednoduchý drožďový chléb

Nemáte chleba a máte pár hodin do večeře? Pak je tu pro vás recept na dokonalý jednoduchý chléb, u kterého ani nemusíte vlastně ty dvě hodinky být 🙂

Ingredience (na 1 obdélníkovou formu cca 26x11x6)

  • Hladká mouka 180g
  • Polohrubá mouka 160g (můžete použít celozrnnou, špaldovou)
  • Balíček droždí (ozkoušeno i se sušeným)
  • Půl lžíce octa
  • Lžíce medu
  • 1-2 lžíce oleje (lze slunečnicový, olivový, …)
  • Sůl
  • Cukr
  • Vlažná voda 350ml
  • Semínka, bylinky, sušená rajčata, chilli, osmažená cibulka, … vaší fantazii se meze nekladou

Postup

Nejprve si nastartujte droždí. Do poloviny vlažné vody nasypte droždí, cukr, trochu hladké mouky, promíchejte a nechte v teple chvíli stát. Že proces začal, poznáte podle tvořících se bublinek na hladině.

Poté přidejte zbytek vody, trochu hladké mouky, ocet, sůl, med. Pečlivě rozmíchejte. Postupně dosypte (a pečlivě míchejte) oba druhy mouky. Když už bude směs hutnější, přimíchějte semínka a další ingredience. Dosypte zbytek mouky.  Nechte kynout na teplém místě zhruba 45 minut pod vlhkou útěrkou (kdo máte klasické radiátory, můžete postavit nad ně, nebo mírně ohřát troubu na pár minut na 70 stupňů a nechat tam odpočívat). 

Těsto po kynutí nabyde. Pomocí stěrky těsto přesuňte do vymazané formy na chléb. Formu ovšem můžete použít libovolnou, je to spíše o zvyku 🙂

Předehřejte troubu na 180-190 stupňů. Posypte chlebík smínky. A nechte těsto ještě chvíli kynout ve formě. Díky tomu se směs přizpůsobí tvaru formy a při pečení pak krásně vyleze a vytvoří hezký klobouček, a také semínka na povrchu trochu zapadnou do těsta a lépe pak drží.

img_3422.jpg

Chleba dejte péct na 45-50 minut. Troubu neotvírejte, dokaď těsto nevyběhne z formy ven. Chléb můžete nechat péct a hlídat ho až od 40. minuty. Chléb je hotový, když se začne odchlipovat od formy a na povrchu je tmavší křupavá kůrčička. Hlídejte ale, aby se nespálila semínka, jsou pak nepříjemné hořká!

Pokud vaše trouba peče nerovnoměrně, po vyběhnutí kloboučku můžete formu otočit, aby klobouček byl rovnoměrný.

Po dopečení chléb vyndejte z formy, nechte odpočinout. A je hotovo!

Varianta s dýňovými semínky, smaženou cibulí a olivovým olejem.

Varianta se sušenými rajčaty, lněné a slunečnicové semínko, olivový olej ze sušených rajčat.

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s