Dezerty · Pečení · Sladké recepty · Snídaně · Uncategorized

Piškot(y)

Snad každé dítě má rádo piškoty. Piškoty jen tak, piškoty namočené v mléce, piškoty v pudingu. Ale znám také spoustu dospělých, který si na piškotech stále ujíždí. No a také je piškot oblíbené těsto v cukrářství – jistě jste už ochutnali tiramisu s cukrářským piškotem. Tak proč si tuto jednoduchou chuť dětství a cukrářskou pochoutku nepřipomenout?

Pod obecným postupem najdete tipy a triky na 3 druhy – dětské piškoty, cukrářské piškoty a piškotové pláty do dortu.

Ingredience

  • 80g moučkového cukru
  • 100g polohrubé mouky
  • 3-4 vejce podle velikosti, žloutky a bílky zvlášť
  • Lžička citronové šťávy

img_6786.jpg

Postup

Ušlehejte z poloviny cukru a žloutků světlou pěnu do velké mísy. Ručně to dá celkem zabrat, klidně použijte robota, ale nepřežeňte to s rychlostí. Přidejte zhruba čtvrtinu polohrubé mouky.

img_6787.jpg

Mezitím si z bílků a citronové šťávy ušlehejte středně tuhý sníh. Jakmile bude dost tuhý, že bude dělat špičky, přidejte postupně zbytek cukru a ušlehejte do tuha.

Do žloutků dejte trochu vyšlehaného sněhu a další část mouky. Přidejte další sníh a další část mouky, dokaď nebude všechna mouka pryč a nakonec i sníh. Při zapracovávání těsto jakoby podebírejte a nadzvedávejte. Nemíchejte dokola jako polévku 🙂 Snažte se ničit co nejméně pracně vytvořených bublinek!

Připravte si plech a na něj pečící papír. Troubu předehřejte na 200 stupňů. Všechny výtvory budete péct 7-8 minut. Po 7 minutách zkontrolujte a jestliže je piškot stále bílý, nechte ho další půl minuty, pokud ani tak nebude zlatavý, nechtě ještě půl minuty. Nezapoměňte, piškoty se v troubě ještě malinko nafouknou a zvětší, nechte jim tedy dost místa na expanzi.

Připravte si  k ruce cukrářský sáček. 

Můžete použít lžčku, nemáte-li cukrářský sáček. Těsto je beztak dost lepivé, takže možná je to i jednodušší řešení. Ovšem upozornění pro perfekcionisty – piškoty nebudou tak rovnoměrné! 🙂

Můžete použí i pevnější igelitový pytlík a v růžku udělat dírku, bude to fungovat stejně dobře jako cukrářský sáček.

Pokud milujete opravdu sladké piškoty, připavte si trochu vody a v ní rozpusťte cukr tak, aby voda byla dost sladká. Kolem 7. minuty pečení piškoty rychle potřete cukrovou vodou. Navíc piškoty získají krásnou karamelovou barvu.

img_6793.jpgimg_6808.jpg

Můžete zkusit i kakaovou variantu (jen dejte o něco méně mouky :))

Piškoty nechte pořádně vychladnout a trochu „oschnout“ klidně i do druhého dne. Získají tak svou typickou křupavost.

Dětské piškoty

Naplňte cukrářský sáček s dírou o průměru pžibližně 1.5cm a vytlačte piškoty požadované velikosti. S menší dírkou budete muset vytlačovat více hmoty a možná i roztírat.

Cukrářské piškoty

Naplňte cukrářský sáček s dírou o průměru pžibližně 1.5cm a vytlačte piškoty požadované délky a velikosti. Doporučuji dělat rovné piškoty, jsou jednodušší a lépe se pak skládají do dezertů. Na talíři ale moc hezky vypadají piškoty, které mají tvar kočičích jazyčků.

Cukrářské piškoty můžete ještě za tepla posypat malinko krupicovým cukrem tak, jak je prodávají v krámě.

Piškotové pláty do dortů

Na pečící papír si předkreslete, jaké pláty chcete dělat (kulaté, hranaté, malé, velké, …). Naplňte cukrářský sáček s dírou o větším průměru a vytvarujte piškotové pláty podle šablony asi 1 cm tlusté.

Pozor, piškotové pláty nenecháváme oschnout, chceme, aby v dortu nasály vlhkost náplně a piškotové vrstvy byly krásně jemné.

Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s