Francouzská kuchyně · Pečení · Slané recepty

Gratinované brambory Dauphiné

Dokonale jednoduchý recept z Francie, konkrétně z oblasti Dauphiné. Tuto oblast můžete najíst na jiho-východě Francie. Určitě jste již někdy gratinované brambory jedli, ale jedli jste tyto – Gratin Dauphinois? Tyto se liší právě od klasických gratinovaných brambor tím, že se pečou za syrova, nikoliv předvařené. Také tamv nich nenajdete žádné maso.

Gratinování je kulinářská technika, původem z Francie, která docílí, že pokrm je schovaný pod krásně zlatavohnědou křupavou krustou. Takovou krustu lze udělat ze strouhanky, vajíček, sýra, másla, … Ať už je z čehokoliv,  všichni to milujeme 🙂

Možná jste brouzdali mým webem a všimli si receptu na krokety, kulatým kroketám se občas také říká Pommes Dauphiné. Pak tu máme ještě Pommes Frites, což je název pro hranolky. Ty však údajně vznikly ve Belgii. Ale dost té francouzštiny, pojďme si uvařit 😉

Ingredience

  • 1 kg brambor
  • 400 g smetany 33%
  • 50g výrazného sýru (ten ale není povinný, neboť v základním receptu nebývá)
  • 1 vejce
  • sůl, pepř a muškátový oříšek
  • utřený česnek a změklé máslo na vymazání pečící mísy

img_4473.jpg

Postup

Brambory pořádně omyjeme, jelikož je budeme péct ve slupce. Pokud nemáte rádi slupku, oloupejte je. Připravte si hrnec se studenou vodou. Pokrájejte brambory na tenké plátky, zhruba 1mm (asi jako mince) a vkládejte ihned do studené vody.  Brambory se v tomto receptu nepředvařují! Brambory nezčernají a budou tak pořád krásně žluté.

img_4474.jpg

V dostatečně široké míse si připravte smetanu. Okořeňte ji pořádně. Brambory potřebují hodně soli, proto se nebojte a smetanu malinko přesolte. Nezapomeňte na muškátový oříšek. Ten ke smetaně neodmyslitelně patří. Přidejte nastrouhaný sýr.

Slijte vodu z brambor. Brambory si prostřete na útěrku a osušte je. Mezitím si vymažte pečící mísu máslem a utřeným česnekem. Pokud si nevíte rady, smíchejte česnek a lžíci másla dohromady a klasicky promastěte dno i boky.

img_4476.jpg

Předehřejte troubu na 140-150 stupňů.

Teprve po řádném usušení brambor je postupně vkládejte do smetanové směsi a pořádně promíchejte. Až budete mít všechny brambory ve smetaně, rozklepněte do brambor i vejce. Přidejte i zbylý česnek s máslem.

Pečte zhruba 45 minut. 20 minut s víkem, zbytek bez víka. Pokud nemáte víko k míse (nebo alobal), hlídejte, aby se brambory nepálily. Abyste docílili ještě výraznější krusty na povrchu brambor, zvyšte na pár minut teplotu pečení na 200 stupňů, nebo použijte prudký horní ohřev na 180 stupňů.

Podávejte se zelenou pažítkou, nebo petrželkou. Navrch si můžete ještě nstrouhat trochu sýry pro zvýraznění chutí.

Tento recept je ideální, pokud doma míváte základní suroviny a nemáte zrovna žadné maso a potřebujete zasystit armádu 🙂

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s